söndag 14 oktober 2012

NG-favorit: William Albert Allard


Tidigt kom jag att beundra den fotografi som kommer från den lilla gula, National Geographic. I början var i princip allt fascinerande men efter ett tag blev fokus mer på reportagen om människor. Och ett antal favoritfotografer utkristalliserades. Fotografer som när de fick all den tid som tidningen är berömd för att ge dem, kom hem med bilder som var fantastiska (att det sedan var ganska hårda riktlinjer för vad som fick visas i den tidningen hade jag ju ingen aning om). Det var namn som Sam Abell, José Azel, Alexandra Aviakan, Ed Kashi, Karen Kasmauski, Steve McCurry, Reza, Tomasz Tomaszewski m.fl. Men två namn stod ut. David Allan Harvey och William Albert Allard. Harvey är en vild själ som du kan se en alldeles utmärkt intervju med på Lars Darebergs blog.
Men här vill jag skriva om Bill Allard. Svenskättad med ett öga för människan. Han har under sina 50 år som fotograf för NG täckt alla möjliga folk och platser. Främst har han blivit känd för sina reportage om den amerikanska västern. Lite känsla av det kan du få av den här lilla reklamfilmen för hans senaste bok.

Allard är en klassisk reportagefotograf som arbetar sig in i en miljö med sin egen personlighet och känslighet som främsta verktyg. I boken "The Photographic Essay" berättar han om hur det är att försöka bli accepterad i en ibland misstroende miljö. Hans genombrottsreportage i NG är ett typiskt exempel på det, där han istället för att gå till de äldste i den Amishby som han skulle skildra, frågade en pojke om han fick ta en bild på honom med hans favoritmarsvin. Förtroende byggdes upp och Allard fick bilder på Amishfolket som ingen sett.
Och så har det fortsatt. I Peru, Mexico, Indien, Baskien, ja överallt. Men jag tycker att det verkar som om han är som mest bekväm på hemmaplan. Med reportage om cowboys, baseballspelare, jägare, hutteriter m.fl. har han målat upp sin bild av sitt USA.


Sist en liten trailer till vad som kanske ska bli en dokumentär om Bill Allard. Jag vet inte men hittade den på Vimeo. Varsågoda.


En artikel om Allard för ett amerikansk livsstilsmmagasin i Virginia hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar