Tror inte det. För Lake Wobegon är en fiktiv ort någonstans i svenskstaten Minnesota. Uppfunnen av författaren och radioprataren Garrison Keillor. En sorts komposit av hans uppväxtmiljö. Den blev så populär att till slut bestämde sig National Geographic för att göra en artikel om den. Valet föll på svenskättade Minnesotabördiga fotografen Richard Olsenius. Och han tog chansen att göra uppdraget i svartvitt, vilket bara det är unikt för den tidningen, med en storformatskamera. Bilderna blev en varmhjärtad skildring av den amerikanska landsbygden med vardagsbestyr och fester, hemkänsla och längtan bort.
Stonepicking. © Richard Olsenius
Han åkte runt i trakterna norr om staden St. Cloud i Minnesota, letade efter de där händelserna, platserna och människorna som utgör kärnan i Keillors berättelser. Som svensk är det svårt att inte jämföra med Sune Jonssons skildringar av den västerbottniska jordbukarbygden på 50 och 60-talet. Richard Olsenius kommer hem hos folk, blir en del av den bygd som han skildrar. Han skriver i ett mejl:
"It was a highlight in my career to do this story since I am a really a Minnesota boy with deep Scandinavian roots."
"Central Minnesota, like Scandia where my grandfather preached is like a little Sweden. But the images from Wobegon came from the heart and from the people that live there. Will I ever be able to pull back the cover on a community like this again. I hope so, but I feel privileged to have done this and I won't get greedy."
Lois Harren cutting hair. © Richard Olsenius
Richard Olsenius har som fotograf rest jorden runt, men när jag tittar på hans bilder slås jag av hans passion för det egna landet. Hans bilder är en kärleksförklaring till människorna och landskapet. De små gesterna och stora vyerna. Vare sig det är den mytomspunna västern eller det kylslagna norr. Boken om Lake Wobegon kom ut för tio år sedan men är, likt Sune Jonssons verk, en blandning av ett historiskt dokument och en känslig samtidsskildring.