måndag 24 september 2012

Mellanrum

En flicka har stannat med ett förvånat uttryck mitt i vad som verkar vara en trappa eller ramp. Det är i en stad och inga andra människor syns. I en annan bild, en man på mage under vattenytan i vad som verkar vara en minityrpool eller liknande. Det ser kallt och stilla ut. Båda bilderna har en tillbakahållen, "skitig" färgskala. Det här är bilder av den spännande fotografen Stefan Bladh, mest känd för sin bok "The family". Men det här är en helt annan sorts bilder, Stasis heter samlingen bilder som svävar mellan innre och yttre verkligheter. Det är ögonblicksbilder från ett nytt Europa. Ögonblick av mellanrum.

Det finns en tro på det avgörande ögonblicket i fotografin. Möjligheten att fånga den där 125-dels sekunden i ett skeende. Det finns inom alla områden av fotografin. Gatufotografi, sportfotografi, krigsfotografi, porträttfotografi. Alltid denna strävan att fånga det där momentet när det där, vad det nu är, händer. Men jag har en vurm för ett annat ögonblick. Det där det till synes inte händer något. En sorts lugnet före stormen eller kanske efter den. När allt är som ett intet. Ingen som slår, ingen som kysser, ingen som gör mål. Naturligtvis är detta också en sorts ögonblick att fånga. Skillnaden är att allt som oftast sorteras de bilderna bort. Det händer ju inget.

Den fantastiska fotografen Jens Olof Lasthein har också en förmåga att fånga dessa ickeögonblick. Han har till och med gett ut en bok med titeln Moments in Between som jag kan rekommendera. Titeln anspelar dock inte på fotograferingsmetoden utan på tiden då bilder är tagna.


Många av bilderna skildrar ofta enkla, vardagliga scener där alla i bild verkar vara mitt i sin vardag. På väg någonstans, samtalar med varandra, leker. Allt fångat på sätt som gör betraktaren delaktig i denna vardag.

En annan genre där dessa mellanrum sällan syns är sportfotografin. Men när de visas ger de en tyngd åt skildringen. Fotbollsspelaren som hämtar andan efter en rusning. Lerduveskytten som låter de tomma patronhylsorna fara ut ur geväret efter skott. Tennisspelaren som lite förstrött leker med en boll mellan duellerna. Där finns en blandning av vila och koncentration. Återhämtning och uppladdning i ett. Vila och kraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar