torsdag 27 september 2012

Fel som blev rätt.

Jag utgöt mig över trenden med plastkameror och andra sätt att få till en tekniskt imperfekt bild för ett par inlägg sedan. Här kommer ett par exempel på när just misstag eller oväntade omständigheter ger förstörda bilder ytterliggare en dimension.
Först det kanske mest kända exemplet på när ett misstag ger ytterliggare kraft åt uttrycket i en bild. Det handlar om Robert Capa's berömda bilder från invasionen i Normandie. En utarbetad mörkrumstekniker råkar glömma filmerna i ett för varmt bad och de "smälter". Endast ett fåtal negativ gick att rädda. Men de som överlevde har blivit klassiker med sitt grova korn och otydliga skärpa. En sorts krigets impressionism,


Det andra exemplet är nutida. Holländska fotografen Rob Hornstra har sedan 2009 arbetat med ett projekt om staden Sochi vid Svarta Havet, där 2014 års Olympiska Spel ska gå av stapeln. Du kan läsa mer om själva projektet här. Vid ett tillfälle reste han till Tjetjeniens huvudstad Grozny för att bl.a. fotografera i ett flyktingläger. Det visade sig att en konsekvens av krig och oroligheter i staden, var att det fanns röntgenscanners överallt. I entréerna till varuhus, gym, restauranger mm. Trots detta är Grozny inte en säker stad.
Men på flyktinglägret fanns dock inga scanners. Bara fruktansvärda boendeomständig-heter där hela familjer tvingas bo i ett rum utan rinnande vatten och i en läckande byggnad. Människorna kände sig ignorerade av myndigheterna och offer för ett korrumperat system. Ett system som dessutom bidrog till det osäkra läget i staden, alla scanners till trots. Rob fotograferade en hel dag där. Väl hemkommen upptäckte han att alla filmer från den dagen hade ljusskador från en felställd röntgenscanner någonstans i Grozny. Likt en stämpel går en magentafärgad slinga och förvandlar alla bilderna till dokument om en stad som lever i skräck, misär och korruption.

Foto: Rob Hornstra

Bilderna samlade Rob i boken "Safety First" och projektet vann Magnum Expression Award 2011.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar