måndag 2 december 2013

Vem kommer ihåg Curt Larsson?

Häromdagen kom jag ihåg den gamle fotografen Curt Larsson från Hallstavik. Googlade och blev bedrövad. En privat gammal hemsida och en massa antikvariat var allt som gav träffar. Ingen egen hemsida, inget på Wikipedia, inga museum, ingenting.

Curt Larsson var det lågmäldas mästare och småstaden Hallstavik var hans motiv. Tre böcker blev det, Porträtt av Hallstavik I-III.Plus en del andra.
Hans bilder syntes ofta i fototidningarna under 70 och 80-talet.
Om jag kommer ihåg rätt så var han anställd på pappersbruket i Hallstavik, kanske som fotograf, och han gjorde mycket riktigt en bok om bruket också.


Men det som utmärker honom är en kärlek till sin trakt och de människor som levde där. Ögonblicken som han fångar är fulla av värme och medkänsla.

 
Så nu undrar jag om det finns någon därute som kommer ihåg denne mästare. Och som vet något om honom och hans bilder idag. Har de digitaliserats? Lever Curt? Vad kommer att hända med hans fotografiska arv?


För om det inte finns några planer på att ta vara på det så är det hög tid att någon gör det!

2 kommentarer:

  1. Jag har sett hans bilder vid några få tillfällen. Hursomhelst så är det mycket intressant. Inte minst med tanke på mitt eget projekt här i Karlskrona. Ska se om jag kan få tag i några av hans böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var med tanke på dej som jag började rota i hans historia. Men så upptäckte jag att jag inte hittade bilder att rekommendera dig att titta på, och så blev det det här istället.Kommer mycket väl ihåg hans bilder från Aktuell Fotografi. Tillsammans med Ralph Nykvist, Anders Petersen och Sune Jonsson var han nog den svenske fotograf som inspirererade mig mest under 70-80talet.

      Radera