fredag 15 februari 2013

Mr Turpin

Hade tänkt att jag skulle presentera några av dessa  "nya" fotografer som dykt upp under den nyrenässans som gatu/ögonblicksfotografin upplever. Känner att det kanske är hög tid att skriva om aktiva fotografer istället för om dessa gamla stötar som jag brukar bubbla om. Först ut är Nick Turpin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
Nick Turpin är grundare av iN-PUBLIC och därigenom en av de viktigaste personerna i ögonblicksfotografins återuppståndelse. Som fotograf har han ett säkert öga för detaljerna i vardagen. Det är oväntade kombinationer, inte sällan med en humoristisk touch. Som drivande kraft i att få denna genre att bli konstnärlig, journalistisk och till och med kommersiell är han svår att förbigå. Inte nog med att han startade iN-PUBLIC, han har också en blog, ett bokförlag och en tidning ägnade åt denna inriktning.
Som gatufotograf har han klart för sig vad han söker efter. I klippet här lägger han ut texten om det.


 


Och naturligtvis är han engagerad i bildpubliceringsrättighetsfrågorna. Får man fotografera vem som helst i det offentliga rummet och publicera det? Inte i Frankrike, där han bott i fem år, och det är enligt Nick Turpin fel. Likaså oroar han sig för de tankar om begränsningar i Storbrittanien som dykt upp i landet efter terroristdåden.


 
 
Förutom att fotografera så har Nick, precis som många andra stillbildsfotografer, börjat filma. Och till min stora glädje har han använt sina fotografkolleger inom iN-PUBLIC som motiv. Filmen om iN-PUBLIC heter In-Sight och kan mot betalning ses i sin helhet här. Där finns också trailern men den kan du se genom att bara klicka på bilden här under..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar